Capsuni Sem-Luca

Metode de cultivare a capsunilor


Intalnesti capsuni pe campuri intinse, in sere si solarii, in gradini, ba chiar si in ghivece si jardiniere. Oriunde ar fi cultivate, fructele lor sunt la fel de delicioase.

Capsuni urcatori SEM-LUCA

Capsunii sunt subarbusti cu talie joasa, de maxim 40 de centimetri. Capsunul o planta perena dar traieste numai cativa ani. Producatorii le considera insa plante de cultura anuale, asta din pricina ca prima fructificare este cea mai abundenta si valoroasa. In gradini capsunile sunt valoroase atat prin fructe cat si prin frumusete, ele putand fi conduse incat sa formeze un covor verde, sau pot fi lasate sa atarne in vase suspendate.

Capsunul este vesnic verde

Frunzele sale nu se ingalbenesc toamna si nu cad. Unele din ele mor totusi in timpul iernilor friguroase, in timp ce altele raman verzi si sanatoase chiar sub stratul de zapada. Capsunii emit stoloni, niste filamente lungi si subtiri, care formeaza din loc in loc noduri din care apar plante tinere.

Datorita acestei particularitati planta se intinde rapid daca nu este ingrijita. Tot datorita stolonilor, daca veti cultiva capsuni intr-un vas precum un ghiveci sau o jardiniera, stolonii formati vor iesi cu timpul in afara, oferind plantei un aspect curgator.

Are nevoie de apa si de un pamant aerisit si usor acid.

Fiind o planta originara din zonele impadurite, capsunii infloresc si fructifica atat la soare, cat si la semi-umbra. Sunt obisnuite cu un pamant usor, bogat in substante organice, precum pamantul de frunze. Are nevoie de apa cat mai des, in conditiile in care intra rapid in sol. Pentru ca nu are radacinile bine infipte in pamant, capsunul va folosi apa din straturile superioare ale solului. Trebuie sa ai grija ca solul sa fie usor umed in jurul sau, iar pentru a pastra umiditatea poti aseza un strat de mulci alcatuit din paie, scoarta de copac sau, in cazul culturii mari, cu folie de polietilena.